“Ik ga elke dag met een lach naar mijn werk”

Saskia Reijnders-Engel werkt bij Proef!, het bedrijfsrestaurant van Laborijn. Hier heeft ze de leerlijn horeca* doorlopen. Ook werkt ze bij zorgorganisatie Markenheem. In haar vrije tijd zingt ze graag. Ze vertelt over haar werk en haar hobby.

Ervaringen bij Proef!

 “In het begin vond ik het een uitdaging om bij Proef! te werken, omdat alles nieuw was en ik veel moest leren. Ook was het weer wennen om met een opleiding bezig te zijn en in de boeken te duiken. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en samen te werken met collega's. De sfeer en gezelligheid spreken me aan. Ik werk met fijne collega's en heb nooit spijt van mijn keuze gehad!”

Lessen uit de leerlijn horeca

“Ik heb veel geleerd, zoals het gebruik van verschillende snijplanken: de groene voor groenten, de blauwe voor vis, enzovoort. Ook heb ik snijtechnieken en andere details geleerd. Daarnaast heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en certificaten behaald, zoals voor veiligheid en hygiëne. Patrick en Delilah hebben me hierbij enorm geholpen; ik wil hen daarvoor bedanken.”

Werken bij Markenheem

“Ik ervaar het werk bij Markenheem als dankbaar; de bewoners zijn altijd blij om je te zien en zeer dankbaar. Bij Markenheem heb ik geleerd om op mensen af te stappen en een praatje te maken. Voor mij is het een goede keuze geweest.”

Uitdagingen in de horeca

“Het verzorgen van de lunch bij Markenheem, waarbij alle bewoners tegelijk warm eten, vind ik uitdagend. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Ook de drukte in het restaurant tijdens pauzes bij Laborijn is een uitdaging. In het begin vond ik het moeilijk om contact te leggen met mensen en collega's, maar nu ben ik een flapuit. Het allerbelangrijkste is dat ik elke dag met een lach naar mijn werk ga. Dat zien ik en Peter tegenwoordig allebei.”

Begeleiding door Peter

Peter is werkzaam als jobcoach bij Laborijn en begeleidt Saskia in haar loopbaan. Peter: "Ik ken Saskia nu ongeveer een jaar vanuit het WLC in Ulft. We hadden regelmatig gesprekken. Saskia was onzeker en er speelde veel in haar privéleven. Er waren ook problemen op de werkvloer, waardoor ze zich afzonderde. Ik zat vlakbij haar in een jobcoachruimte en Saskia kwam regelmatig naar me toe om ‘even te praten’. Ik had vrij snel door dat er meer aan de hand was, omdat ze regelmatig verdrietig was. Ik heb haar toen een beetje geholpen. Tijdens gesprekken vertelde Saskia dat één van haar hobby's bakken was. Toen bedacht ik dat we bij Laborijn een leerlijn horeca hebben. We hebben een aantal gesprekken gevoerd over of dat iets voor Saskia zou zijn. De keuze maken vond ze spannend, maar uiteindelijk is ze het gaan doen. Bij veranderingen vindt Saskia het erg spannend. Ze trekt zich dan terug, moet vaak een traantje laten, maar aan de andere kant is ze ook heel erg gemotiveerd. Saskia is vooraf vaak angstig dat het mislukt en dat ze zich slecht gaat voelen. Maar Saskia is een echte bikkel!"

Passie voor zingen

Naast haar hobby bakken houdt Saskia er ook van om te zingen. Saskia: “Op mijn twaalfde begon ik met zingen in een koor, tot mijn zestiende. Later, via de ouders van een ex-partner die DJ waren, pakte ik het zingen weer op. In 2024 mocht ik zingen tijdens het stamppottenbuffet van Laborijn in Aalten en kreeg ik veel complimenten, wat me motiveerde om door te gaan. Ik zing graag Nederlandstalige nummers die ik leuk vind. Op zangles leer ik ademhalingsoefeningen, performen en podiumervaring opdoen. Men zegt dat ik me goed heb ontwikkeld, dat is fijn om te horen. Voor nu is zingen een hobby, maar wie weet wat de toekomst brengt.”

* De leerlijn Horeca, intern in het bedrijfsrestaurant van Laborijn te volgen, is een traject van 13 weken waarin verschillende vaardigheden worden behandeld. Binnen het traject kunnen de medewerkers 3 branche erkende SVH Praktijkbewijzen halen.

Meisje staat een ananas te snijden in een restaurant
Saskia aan het werk bij Proef!, het bedrijfsrestaurant van Laborijn