Partner aan het woord: VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk verzorgt de maatschappelijke begeleiding voor nieuwkomers in gemeente Doetinchem. Karen van Kan is teamleider bij VluchtelingenWerk voor de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst en vertelt erover.
“Wij verzorgen de maatschappelijke begeleiding, voor zowel mensen onder de oude als onder de nieuwe wet. Hier in Doetinchem hebben we een team van zo’n 25 vrijwilligers en regelmatig juridische en maatschappelijke stagiairs. Vanaf het moment dat er een woning beschikbaar komt voor een cliënt of een gezin, zijn wij betrokken.”
Voorwerk
“Sité (Wooncorporatie) geeft aan de gemeente en aan mij door dat er mogelijk een woning beschikbaar is. Dan neem ik contact op met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) om te zeggen dat er een woning aan komt en dat ik alvast informatie van de betrokkene nodig heb. Een bankrekeningnummer, verblijfsvergunning, een beschikking. Dat hebben we allemaal nodig om de sleuteloverdracht voor te kunnen bereiden. Anders kan er geen huurcontract opgesteld worden en kunnen we niet helpen met de aanvraag van de uitkering. Dus dat is het voorwerk dat we doen en daarna volgt de dag van de sleuteloverdracht. Op die dag hebben we een heel programma.”
Dag van de sleuteloverdracht
“Een vrijwilliger haalt, vaak samen met een tolk, de cliënt op van het station en gaat dan naar de woning kijken. Daar worden afspraken gemaakt met de verhuurmakelaar van Sité. Daarna gaan ze door naar een witgoedleverancier in Doetinchem om een offerte te laten maken voor het witgoed. Die offerte wordt gelijk meegenomen naar de volgende afspraak en dat is dan weer bij de gemeente, voor het aanvragen van bijzondere bijstand. Aansluitend gaat de cliënt mee naar ons kantoor en leggen we nog eens uit wat er allemaal is getekend en wat er speelt qua vervolgafspraken. Dan starten we met de begeleiding in de vorm van uitleg geven over de financiën, een energiecontract afsluiten, Vitens (drinkwaterbedrijf) afsluiten, een afspraak maken voor budgetbeheer en een afspraak plannen met onze coach die de cliënt de eerste 6 maanden intensief gaat begeleiden.
De cliënt heeft vervolgens 2 weken de tijd om het AZC te verlaten en het lege huis bewoonbaar te maken. Dat krijg je nooit helemaal af in 2 weken maar het doel is dat men er in ieder geval kan eten, slapen en wassen.”
Vrijwilligers van VluchtelingenWerk in gesprek met een cliënt
Verdere begeleiding
“Doorgaans een week later is de eerste afspraak met onze coach. De coach regelt dan zaken zoals een zorgverzekering, post, helpt bij het contact met de gemeente en beantwoordt alle vragen die een cliënt heeft. Tijdens die afspraak is ook de medewerker van budgetbeheer bij ons op kantoor voor de intake en de start van het contract met budgetbeheer. Op die manier zijn de lijnen kort en kunnen we later nog goed terugkomen op alles wat er mogelijk bij dat contract niet voldoende begrepen is. Tijdens die 6 maanden van begeleiding wordt eigenlijk alles geregeld wat geregeld moet worden; alle verzekeringen, financiën, alle kinderen gaan naar school, er is een huis- en tandarts, mensen maken gebruik van het meedoenarrangement, alles loopt.
In het begin ligt het initiatief bij ons. Het idee is dat cliënten in die 6 maanden leren om het initiatief zelf te nemen. Dat ze bijvoorbeeld zien: “Ik heb post gekregen die ik niet kan lezen, mag ik een afspraak om samen te kijken of dit belangrijk is of niet?’”
Contact na de begeleiding
“Wanneer de maatschappelijke begeleiding stopt, heeft de cliënt nog een jaar toegang tot ons inloopspreekuur. Dit is 2 keer per week en hier kan men, zonder afspraak, langskomen met diverse hulpvragen. Gedurende het jaar worden cliënten steeds zelfredzamer en leren zij om voor vragen over de woning naar Sité te gaan, vragen over school met school op te pakken, etc. Daarnaast hebben we nog een juridisch spreekuur. Dat gaat vooral over de begeleiding bij gezinshereniging. Dat is echt wel een heel moeizaam en langdurig proces waar mensen vaak heel veel zorgen hebben en de spanningen hoog op kunnen lopen. Dat proces kunnen we niet versnellen maar we kunnen mensen daar wel in begeleiden. Ook helpen we bij alles rondom verblijfsvergunningen, zoals verlenging of omzetting. En omdat een verblijfsvergunning na 5 jaar verlengd moet worden, zien we een cliënt dus vaak na 5 jaar nog eens. Voor ons een mooi moment om nog eens te kijken hoe het met iemand gaat.
Soms blijkt tijdens de periode van begeleiding dat er meer hulp nodig is. Bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige psychische, medische of financiële problemen. Als dat speelt dan overleggen we met Laborijn en budgetbeheer of een cliënt of gezin wel voldoende geholpen is met de begeleiding die wij te bieden hebben. En als we met elkaar vinden van niet, dan doen we een warme overdracht naar Buurtplein. Dan moeten er professionele krachten, zoals een gezinscoach, ingeschakeld worden. Daar zorgen we dan voor. We hebben een goede samenwerking met zowel Laborijn als Buurtplein.”
Het pand van Vluchtelingenwerk in Doetinchem