Vraag en antwoord leefgeld
Antwoorden op vragen die u mogelijk heeft over het leefgeld leest u hier.
Voor wie is het leefgeld bedoeld?
Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hebben (tijdelijk) recht op leefgeld. Iedere volwassen vluchteling, van 18 jaar en ouder, kan het leefgeld aanvragen. Vluchtelingen die inkomsten uit werk hebben, hebben geen recht op leefgeld.
Waarvoor is het leefgeld bedoeld?
Het leefgeld is bedoeld voor het kopen van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Als u in een particuliere opvang zit is, heeft u ook recht op een vergoeding voor wonen.
Hoe kan ik leefgeld aanvragen?
Om een aanvraag te doen vult u een kort aanvraagformulier in.
Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan
(Het aanvraagformulier moet ingevuld worden met het Nederlandse Alfabet. Dus Nederlandse letters, niet Cyrillische letters).
Het ingevulde aanvraagformulier mag u e-mailen naar leefgeldoekraine@laborijn.nl of per post sturen naar:
Laborijn
Postbus 236
7000 AE Doetinchem
Wanneer ontvang ik het leefgeld?
De aanvraag wordt in behandeling genomen zodra Laborijn een ingevuld aanvraagformulier inclusief een kopie van het identiteitsbewijs heeft ontvangen. U ontvangt zo snel mogelijk een brief met informatie over de uitbetaling.
Er verandert iets in mijn situatie. Hoe geef ik dit door?
Verandert uw situatie? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Dit kan namelijk invloed hebben uw recht op het leefgeld. Denk daarbij aan de volgende wijzigingen:
- u heeft een bankrekening geopend. Geef uw bankrekeningnummer aan ons door. Het leefgeld wordt dan maandelijks op uw bankrekening uitbetaald
- u verblijft op een andere plek dan u bij ons heeft doorgegeven
- u gaat aan het werk
- uw gezinssamenstelling wijzigt
Geef de wijziging binnen 5 dagen nadat de wijziging zich voordoet aan ons door, maar uiterlijk aan het eind van de maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden. U kunt hiervoor het wijzigingsformulier gebruiken. Klik hier om het wijzigingsformulier te openen
Het ingevulde formulier mag u e-mailen naar leefgeldoekraine@laborijn.nl of per post sturen naar:
Laborijn
Postbus 236
7000 AE Doetinchem
Neemt u contact met ons op wanneer u twijfelt of u een wijziging door moet geven.
Werk (en leefgeld)
Kan ik hulp krijgen bij het vinden van werk?
Laborijn kan samen met u kijken naar de mogelijkheden om aan het werk te gaan.
Heeft u een hulpvraag? Stuur dan een e-mail naar werkoekraine@laborijn.nl.
U kunt ook langskomen. Elke maandag en woensdag houden wij een spreekuur over werk, van 10.00 tot 13.00 uur in de Driekoningenkapel in Doetinchem (Gasthuissteeg 2, 7001 AZ Doetinchem).
In Aalten zijn we elke woensdag van 13.00 tot 15.00 uur bij Laborijn (Eerste Broekdijk 69,
7122 LD Aalten) te vinden. U bent van harte welkom.
Wat gebeurt er met mijn leefgeld als ik ga werken?
Zodra u inkomsten uit werk ontvangt heeft u geen recht meer op leefgeld. Ontvangt u leefgeld van Laborijn en gaat u werken? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dit kunt u doen via het wijzigingsformulier.
Klik hier om het wijzigingsformulier te openen
Geef een wijziging binnen 5 dagen nadat de wijziging zich voordoet aan ons door, maar uiterlijk aan het eind van de maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden.
Wat gebeurt er met het leefgeld van mijn familieleden als ik ga werken?
Als iemand van 18 jaar of ouder werkt of gaat werken wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.
Verlies ik nog andere rechten of voordelen (behalve het leefgeld) als ik ga werken?
Laborijn verzorgt momenteel alleen het leefgeld. Voor informatie over werken verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid en UWV. Daar vindt u de meest actuele informatie.
Klik hier om naar de website van de Rijksoverheid te gaan
Klik hier om naar de website van UWV te gaan
Aan wie moet ik doorgeven dat ik ga werken? Aan Laborijn?
Ja, dit geeft u aan Laborijn door (via het wijzigingsformulier).
Moet ik mijn loonstroken aan iemand doorgeven?
Laborijn heeft een kopie van uw contract en loonstrook nodig als u gaat werken. Deze loonstrook ontvangt u van uw werkgever. Deze documenten kunt u via het wijzigingsformulier doorgeven.
Klik hier om het wijzigingsformulier te openen
Geef een wijziging binnen 5 dagen nadat de wijziging zich voordoet aan ons door, maar uiterlijk aan het eind van de maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden.
Wat gebeurt er als ik mijn werk verlies binnen 6 maanden?Heb ik dan weer recht op leefgeld?
Als u uw werk verliest dan kunt u het leefgeld opnieuw aanvragen bij Laborijn. Dit kunt u doen via het aanvraagformulier.
Klik hier om het aanvraagformulier te openen
Wat moet ik regelen om te kunnen gaan werken?
De regeling is nog in ontwikkeling. Voor meer en de meest recente informatie over werken verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.
Klik hier om naar de website te gaan
Krijg ik medische zorg?
Als Oekraïense werknemer valt u per 1 augustus 2022 onder het RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden) -programma en hoeft u niet langer uw eigen zorgverzekering af te geven.
Klik hier voor meer informatie
Krijg ik toeslagen?
Als u in Nederland werkt en een Nederlandse zorgverzekering afsluit kunt u zorgtoeslag krijgen. Maar u hoeft geen zorgverzekering af te sluiten. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen de medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Kiest u er toch voor om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering? In dat geval kunt u zorgtoeslag krijgen. Lees meer over de vergoeding van medische zorg op rijksoverheid.nl. Bij de overstap naar de RMO vervalt het recht op subsidie.
Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van zorgtoeslag
Werkt u en heeft u kinderen die jonger zijn dan 18 jaar?
Dan kunt u financiële ondersteuning voor uw kinderen aanvragen bij de overheid.
Aanvragen Digid
Het aanvragen van financiële ondersteuning voor uw kinderen gebeurt online. U heeft daar een Digid voor nodig. Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te vragen. Via deze link kunt u Digid aanvragen: https://digid.nl/aanvragen
Aanvragen kinderbijslag
Werkende ouders met minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) hebben recht op kinderbijslag. Deze bijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekering Bank (SVB). Met onderstaande link kunt u de kinderbijslag aanvragen. Ga naar de website en klik op Inloggen. Daarna kunt u met uw Digid inloggen.
https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/hoe-vraagt-u-kinderbijslag-aan/kinderbijslag-aanvragen
Aanvragen kindgebonden budget
Werkende ouders met minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) hebben recht op kindgebonden budget. Dit budget vraagt u aan bij de Belastingdienst. Met onderstaande link kunt u het kindgebonden budget aanvragen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kindgebonden-budget/kindgebonden-budget
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een Digid en van financiële ondersteuning voor kinderen?
Zijn er mensen die u kunnen helpen (bijv. uw gastgezin) bij het aanvragen van de ondersteuning? Vraag hen dan eerst om hulp. Lukt het echt niet om het zelf te regelen, dan helpen wij u graag.
Contact
Heeft u vragen die hier niet tussen staan? Neem dan gerust contact met ons op.
Klik hier voor onze contactgegevens
Of stuur een e-mail naar leefgeldoekraine@laborijn.nl.